VINTAGE PLOČICE VRAĆAJU NAS U INSPIRATIVNU PROŠLOST

Kada samo spomenemo riječ vintage pa uz nju dodamo i riječ pločice, znamo da je trenutak za brzi povratak u prošlost u koju nas vodi Florim.

Vintage pločice vraćaju nas u ne baš tako daleke 1940-te i 1950-te godine dizajnerski i arhitektonski bogatoga stoljeća.

Današnji trendovi nerijetko nas bacaju u prošlost i s vremena na vrijeme često poželimo dobrodošlicu „starim“ stilskim utjecajima.

Miješanje avangardnih i retro elemenata često stvara fascinantne kontraste, a interijerima daje bezvremensku atmosferu.

Vintage stil iz 1940-tih i 1950-tih godina posebno je cijenjen u dizajnu i opremanju tako da svojim oblicima i bojama evocira zlatno doba modernizma.

 

PRISJETIMO SE ZLATNOG DOBA

Kraj Drugoga svjetskog rata označio je i početak razdoblja obnove.

Mir i ekonomski prosperitet vodili su shvaćanju arhitekture kao nečeg što nije puka potreba. Godine su to entuzijazma i stvaranja takoreći svega – „od igle do lokomotive“.

Neka od imena koja su ključna u to vrijeme u Italiji bili su: Gio Ponti, Marco Zanuso, Franco Albini, Achille Castiglioni i Luigi Caccia Dominioni.

Upravo su oni značajni za stvaranje ključnih „komada“ namještaja i ostalih detalja u interijerima, a koji su označili stvaranje prototipa udobne talijanske kuće.

 

DIZAJN INTERIJERA U KASNIM 1940-IMA I RANIM 1950-IMA

Za ovo je razdoblje ključno eksperimentiranje i korištenje prilično široke palete boja: od pastelnih tonova (žuta, roza i zelena poput kadulje) pa do izraženijih zemljanih boja (narančasta, smeđa i crvena).

Od ručnog rada prelazi se na masovnu proizvodnju u kojoj dekoracije i reljefi prepuštaju svoje mjesto formalnom izričaju koji je istovremeno funkcionalan i kreativan.

 

PREOBLIKOVANI VINTAGE STIL 

Dizajn poslijeratnog razdoblja u niti jednom trenutku nije izgubio na svojoj vrijednosti i postojanosti, čak ni kada je minimalizam uzeo zamah.

Činjenica je i da se u mnoštvo suvremenih projekata gotovo savršeno uklapaju i brojni komadi iz ovog zlatnog razdoblja dizajna.

Za ljubitelje vintage stila dodavanje nekoliko detalja može biti znak pravog stilskog odabira koji će plijeniti pažnju.

Ipak, najzanimljivije su kombinacije vintage i minimalističkog ili vintage i industrijskog gdje je na kontrastima hi-techa i comfort dizajna posebno vidljiv pomni odabir u interijerima.

Posebno valja spomenuti i dizajn kupaonice.

 

U današnje vrijeme se nerijetko na kupaonice gleda na kao na mjesto opuštanja.

No, reći ćemo i da kupaonica postaje prostor na kojem se hrabro eksperimentira s dizajnom i dekoracijama.

Upravo stoga nije nikakvo iznenađenje vidjeti da su vintage pločice postale neizostavni dio današnjih trendova u uređenju.

 

VINTAGE VOLI DETALJE

Koji su to must-have detalji koje jedan dom iz sredine prošloga stoljeća čine stilski, odnosno vintage, dotjeranim?

Tri su stvari jako važne: ergonomski namještaj, rasvjeta i sagovi te mramor i popločani podovi.

Namještaj je u znaku tapeciranih sofa i naslonjača zaobljenih oblika koje su dizajneri interijera kreirali kako bi “obujmile” osobu koja sjedi na njima.

Pravi simbol tog razdoblja je Zanusova Lady armchair koju je kreirao za Artflex 1951.

Ne zaboravimo ni stolove za blagovanje, stoliće i stolce zavojitih linija kreirane kako bi zadivile svoje krajnje korisnike.

Jedan od upečatljivih primjera je i poznati Smegov frižider iz 1950-ih.

Rasvjetu čine jasni, čisti oblici zaobljenih linija načinjeni od kovanog željeza ili plastičnih elemenata.

 

Tu su i  sagovi s prugastim i apstraktnim geometrijskim uzorcima te svijetlim bojama koje su odraz ushita i energije poslijeratnih godina.

Mramor i cementine (cementne) keramičke pločice tipične su za razdoblje 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća.

Dolaze u različitim oblicima: kvadrat, mozaik i šesterokutne s oskudnim dekoracijama ili u mediteranskom stilu.

Prvi put se pojavljuju još krajem 19.stoljeća kada se rade od recikliranih mramornih ostataka ili od željeznih ostataka koji su prekriveni cementom.

Boje koje su prevladavale su prirodni kamen, smeđa, siva, bijela, crna s primjesama crvene dok su uzorci obično geometrijski, monokromatski ili cvjetni.

IZVORNIK ILI KOPIJA? 

Gdje uopće pronaći očuvane vintage komade?

Pronalazak izvornog namještaja i pločica itekako je moguć, ali može se ispostaviti da je složeno i skupo jer ipak su se naše potrebe ponešto promijenile tijekom proteklih šezdesetak godina.

Kako bi se uhvatili u koštac sa zahtjevima klijenata, proizvođači danas nude mnoštvo proizvoda koji su inspirirani vintage stilom.

 

Ukoliko želite kupaonicu u vintage stilu, onda je idealan odabir bojana porculanska pločica s dekoracijama, a sve to načinjeno je zahvaljujući digitalnoj tehnologiji.

Prošlost koristimo kao inspiraciju, istovremeno reinterpretirajući tipične dekorativne elemente iz tog razdoblja, bez da žrtvujemo tehničku nadmoć materijala današnjice i sutrašnjice.

Također, vintage je poslužio i kao inspiracija za popularne velike formate pločica.

Na njima vidimo kako je tradicionalna umjetnost preobražena u novi dizajn i dekorativnu tehniku.

 

Uzmimo samo na primjer boju i sitne fragmente materijala u kolekciji Artwork by Casa dolce casa – Casamood koje savršeno reinterpretiraju venecijanske battuto podove i vintage terrazzo podove.

Potom su tu i boje reljefnih pločica CEDITA – Ceramiche d’Italia, a koje “kopiraju” antičke keramičke pločice dajući im suvremeni štih.

I za kraj ćemo spomenuti i inspiraciju tekstilom u Rexovoj kolekciji I Filati di Rex koja oživljava geometrijske uzorke iz 1950-ih.

Vintage je uspješno oživio, a mi ga svojim kolekcijama (p)održavamo.

 

*foto i izvor: Florim Ceramiche

 

________

Otkrjte sve naše brendove i kolekcije samo jednim klikom!