LE VENEZIANE DI CERIM I POVRATAK TERRAZZA

Koliko god grabili kolekcijama i projektima naprijed, moramo se povremeno vratiti i pokoji korak natrag. Sve kako bi stvorili opet nešto bolje, inovativnije, zanimljivije arhitektima i dizajnerima. Dame i gospodo, Le Veneziane di Cerim!

Kolekcija Le Veneziane di Cerim vraća nas ustvari godinama, stoljećima, natrag u doba moćne Venecije i Mletačke Republike koja je dakako njegovala i umjetnički izričaj.

 

Upravo u ovom gradu nastaje venecijanski pod ilitiga battuto. I on je svoje temelje sazdao na još nam daljoj povijesti antičke Grčke gdje su nizovi kamena bili posloženi na način da ih se miješalo s vapnom ili glinom.

Poduzetni Venecijanci, a posebno se ističu obrtnici iz cijele regije Friuli, ponovno otkrivaju i stvaraju ornamentalne podove. Njima ide i posebna zahvala što je terrazzo postao često korišten.

Pod koji su oni zvali battuto radili su na način da su koristili kamenčiće različitih boja, a prikupljali su ih iz korita rijeka Meduna, Tagliamento i Cellina.

I kako su majstori iz Friulija napravili pravu revoluciju u ondašnjoj Veneciji, tako se i Florimov Cerim stoljećima kasnije odlučuje na smjelu reinterpretaciju terrazza u svojoj kolekciji Le Veneziane di Cerim.

 

Tradicija se stapa s modernim. Stari Grci i obrtnici iz Friulija započeli su niz koji sada nastavljaju Florim i Cerim. Cerim i inače u svojim kolekcijama njeguje osobnost i ne libi se koristiti boje koje su daleko od iskričavosti i nakaradnosti. Dizajn iznad svega, ali s malčicu elegantnih boja.

Vraćanje na terrazzo bio je hrabar iskorak, ali ova se linija pokazala pravim hitom.

Ploha u svoj reinterpretaciji zadržava bogatstvo detalja, boja i stila te postaje prikladna za brojne interijere. Visokokvalitetni porculanski kamen osigurava praktičnost, trajnost i lakoću postavljanja.

 

Bogatstvo grafičkih detalja uz veliki izbor boja učinilo je terrazzo iznimno modernim, što samo po sebi zvuči poput oksimorona, ali za Cerim ništa nije nemoguće.

Jedan od detalja posebno je uočljiv – zahvaljujući svojevrsnom „neredu“ sitnih dijelova na plohi stvoren je upečatljiv dojam neprekidnosti prostora i postavljenih pločica. Fuge su praktički nevidljive.

Le Veneziane di Cerim pločice dolaze u devet veličina, šest boja (koje su nazive dobile po venecijanskim predgrađima: Castello, San marco, Santa croce, San polo, Dorsoduro, Cannaregio), tri teksture (shiny, matte, matte-shiny) i dvije debljine (6mm, 10mm). Tehničke detalje možete pogledati i ovdje.

Katalog je uvijek odlična inspiracija i posjeduje sve što trebate za projekt. Preuzmite ga ovdje.