FLORIM, VENECIJA, ELLE DECOR, GUGGENHEIM

Baš volimo raditi dobre evente, to već svi znate, zar ne? I ove godine Florim se ujedinio s Elle Decorom u venecijanskom muzeju Peggy Guggenheim i stvorio čaroliju na kojoj se prozborila i pokoja mudra riječ.

Dvodnevni event s arhitektima, dizajnerima, partnerima ove smo godine organizirali u Florim Galleryju u Fiorano Modeneseu i u veličanstvenom muzeju Peggy Guggenheim Collection u Veneciji. Što reći, osim dobro nam znane – slika govori više od riječi, a Guggenheim je lokacija koja govori sama za sebe.

Ovaj očaravajući prostor već je treću godinu (što bi značilo da kročimo prema tome da ovaj event postane tradicionalnim) živopisna scenografija kulturnog događanja za koji se i ovaj put tražila pozivnica više. Ugostili smo naše najvjernije suradnike, a organizacijska suradnja s talijanskim Elle Decorom i Guggenheim Intrapresae bila je za pohvalu.

Fokus prvog dijela događanja bio je razgovor posvećen AMBIENTIU, a kojim smo se vratili na temu Biennalea 2018. i našu instalaciju Cedita u Campo San Stefanu koja se bavila istraživanjem arhitektonskog prostora, njegovih granica te dijalogom između javne i privatne sfere. Sve to popratilo je sudjelovanje eminentnih govornika, pripadnika kreativnog i umjetničkog mainstreama.

Razgovor se potom usredotočio na (koristit ćemo englesku riječ) free space koji je analiziran s različitih stajališta bliskih produkt dizajnu. Projekti koje su razvili dizajneri zapravo su „alat“ koji omogućuje analizu koncepta prostora i prostornosti.

Dizajner i umjetnik Andrea Anastasio govoreći o svojim novijim i starijim projektima naglasio je kako proučavanje različitih navika u pojedinim zemljama uvelike utječe na stvaranje njegovih predmeta u kojima se privatna i javna sfera nerijetko približavaju jedna drugoj.

Rad dizajnera Zanellato / Bortotto više naginje, nazovimo to tako, emocionalnoj strani: njihovi projekti u velikoj su mjeri vezani za njihov rodni grad, Veneciju. Predmeti i nemještaj koje su dizajnirali inspirirani su javnim prostorom, a cilj im je naglasiti senzoriku koja u biti omogućuje da se potpuno doživi atmosfera grada, baš kao što su napravili s kolekcijom Cedit Storie.

Zaven potpisuju jednu od novijih Ceditovih kolekcija, Rilievi, i ovom su prigodom analizirali kretanje ljudi i znakove koje ostavljaju u prostoru, što im je poslužilo kao polazna točka za stvaranje trodimenzionalnih znakova.

Florim je ovom interakcijom dizajnera potaknuo live istraživanje tema prostora, predmeta (koji sada očito nije samo funkcionalan, već nosi i određenu emociju) i materijala. Ovaj trojac – prostor, predmet, materijal – isprepleće se kako bi nastao novi, svježi pristup dizajnerskom stvaralaštvu. Takav pristup okosnica je i svih naših budućih kolekcija i rada na projektima.

Samom eventu prethodio je posjet instalaciji AMBIENTI koja predstavlja pet Ceditovih kolekcija za koje su zaslužni Formafantasma, Giorgio Griffa, Franco Guerzoni, Zanellato / Bortotto i Zaven.

Nekoliko dana nakon razgovora s dizajnerima, uslijedio je event za arhitekte i dizajnere koji su posjetili Florim Gallery i uživo se uvjerili u dosljednost Florimovog poslovanja te pogledali brojne kolekcije svih brendova, a potom i uživali u čarima venecijanskih noći i Guggenheima.

Ali, da sve ne bi ostalo na suhoparnom prepričavanju, pozivamo vas da pogledate i naše fotogalerije. Guggenheim nas je opčinio!

 

#Florim4Architects

#ArhitektiBiraju4DIA

#DizajneriBiraju4DIA