DANI ORISA 18 – UPOZNAJTE PREDAVAČE

Osamnaestu godinu zaredom listopadski vikend rezerviran je za simpozij Dani Orisa 18. Svake godine okuplja se više od 2000 posjetitelja iz Hrvatske, regije, ali i šire, i ima privilegij slušati predavanja najznačajnijih imena svjetske arhitektonske i kulturne scene.

Dani Orisa 18 održat će se u Zagrebu 13. i 14. listopada 2018., a lokacija je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog.

Predstavljamo vam ovogodišnje predavače:

Rok Žnidaršič (Slovenija)

Slovenski arhitekt, docent na Fakultetu za arhitekturu u Ljubljani te dobitnik dvije najznačajnije slovenske, Plečnikove nagrade.

Rođen 1977. u Ljubljani gdje je 2004. diplomirao na Fakultetu za arhitekturu na kojem je danas docent. 2010. osnovao je arhitektonski atelijer Medprostor (s J. Fischer Knap). Dobitnik je dvije Plečnikove nagrade; za monografiju Edvarda Ravnikara (s A. Vodopivec) te nagrade za Kazalište lutaka Maribor (s J. Kobe) 2012. godine. 2013. imenovan je u Savjet Javnog instituta Republike Slovenije za zaštitu kulturne baštine.

https://www.medprostor.si/

 

Davor Mateković (Hrvatska)

Dobitnik nagrade Drago Galić (Udruženja hrvatskih arhitekata) za stambenu arhitekturu te nagrade časopisa The Plan.

Rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski ured Proarh iza kojeg danas stoji niz projekata različitih mjerila, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici suvremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove obiteljske kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, vile na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju. Dobitnik je i nagrade časopisa The Plan za vilu na Visu.

http://www.proarh.hr/

 

Ira Payer (Hrvatska)

Idejna začetnica i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb.

Rođena u Zagrebu 1971. godine. Grafički dizajn studirala na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Članica Hrvatskog dizajnerskog društva od 1999. godine i od tada aktivna u radu društva, organizaciji izložbi, strukovnih događanja i ostalih aktivnosti vezanih uz afirmaciju dizajna.
Godine 2005. izabrana za predsjednicu HDD-a.

http://designdistrict.hr/program/

 

Patrik Schumacher – Zaha Hadid Architects (Velika Britanija)

Direktor ureda Zaha Hadid Architects, dobitnik nagrade Stirling.

Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonnu, Londonu i Stuttgartu, gdje je i diplomirao arhitekturu 1990. godine.

Godine 1996. osnovao je Laboratorij za istraživanje dizajna na fakultetu Architectural Association u Londonu. Od 2003. partner i suautor svih projekata ureda Zaha Hadid Architects. Od 2004. profesor je i na Institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Sveučilištu u Innsbrucku. Za projekt Maxxi: Muzej umjetnosti XXI stoljeća, Rim, Italija, koji projektira zajedno sa Zahom Hadid, 2010. godine osvaja nagradu Stirling. Direktor je ureda Zaha Hadid Architects od 2016. godine.

http://www.zaha-hadid.com/

 

Deyan Sudjic (Velika Britanija)

Publicist i teoretičar arhitekture i dizajna, ravnatelj Muzeja dizajna u Londonu.

Rođen je 1952. godine u Londonu. Završio je arhitekturu na Sveučilištu u Edinburghu, radio kao kritičar, kustos i urednik. Bio je urednik i osnivač časopisa Blueprint, urednik časopisa Domus te direktor Biennala arhitekture u Veneciji 2002. godine. Njegova posljednja knjiga Jezik gradova objavljena je 2016. godine. Direktor je Muzeja dizajna u Londonu.

https://designmuseum.org/

 

Beals – Lyon Architects – Alejandro Beals i Loreto Lyon (Čile)

Čileanski arhitekti, dobitnici nagrade za mlade arhitekte 2015 Young Architects Program (YAP) Constructo in Chile, koju provodi MoMA.

Oboje su diplomirali na Sveučilištu Pontificia Universidad Católica de Chile. Lyon je 2010. magistrirala ekološko projektiranje i inženjerstvo na Bartlettu, University College London (UCL). Beals je doktorirao filozofiju na Royal College of Art u Londonu. Njihovi najnoviji radovi su privatne kuće, industrijske te pobjednički projekti na natječajima za javne zgrade.

http://www.beals-lyon.cl/

 

Balkrishna Doshi (Indija)

Arhitekt, urbanist i edukator, prvi Indijac dobitnik Pritzkerove nagrade.

Rođen je 1927. godine u Puneu, Indija. Pod utjecajem velikana arhitekture 20. stoljeća, Le Corbusiera i Louisa Khana, Doshi je interpretirao arhitekturu i transformirao je u građevine koje poštuju istočnjačku kulturu i podižu kvalitetu života u Indiji.

Između ostalog, projektirao je  Aranya Low Cost Housing (Indore, 1989.), u kojem je danas smješteno 80 000 ljudi u sustavu kuća, dvorišta i labirinta internih putova. Najstariji je Pritzkerov laureat te prvi Indijac kojemu je pripalo to ugledno priznanje.

https://www.pritzkerprize.com/laureates/balkrishna-doshi

 

Atelier Bow-Wow (Japan)

Atelier Bow-Wow osnovali su Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima 1992. u Tokiju. 2015. kao partner pridružio im se Yoichi Tamai. Njihov je interes raznolik i seže od arhitektonskog projektiranja do urbanističkog istraživanja te rekonstrukcije zajedničkih dobara koja grade po principima teorije nazvane biheviorologija. Projektiraju i grade kuće, javne površine, objekte i komercijalne zgrade po čitavom svijetu.

http://www.bow-wow.jp/index.html

 

NL Architects – Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse (Nizozemska)

Dobitnici Mies van der Rohe nagrade za 2017. godinu.

NL Architects ured je sa sjedištem u Amsterdamu. Ova trojica direktora službeno su otvorili ured u siječnju 1997. Svi su školovani na Tehničkom sveučilištu u Delftu. NL Architects nastoje katalizirati urbani život te su u stalnoj potrazi za alternativnim načinima življenja i rada. Za projekt Kleiburg, apartmansku zgradu u Amsterdamu osvojili su nagradu Mies van der Rohe 2017.

http://www.nlarchitects.nl/

 

Moderatori: Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš

Više informacija o kupnji ulaznica za Dane Orisa potražite ovdje.