BISTRO BACCHUS FT. MUTINA CELOSIA. DOŽIVLJAJ POVIJESTI

Kako urediti bistro i pritom ostati originalan? Kao i uvijek, Mutina ima odgovor koji sažima kolekcija Mutina Celosia. Idemo u Belgiju!

Mutina Celosia, kolekcija pločica Patricije Urquiole, poslužila ja kao glavni alat u uređenju simpatičnog i dotjeranog bistroa Bacchus u belgijskom Tongerenu.

 

Bistro je smješten uz Galo-romanski muzej i uradak je ureda real.space agency. Na njihovim stranicama pronalazimo podatak da su specijalizirani za food service & food retail.

Izmjenjujući antičke teme s modernim okruženjem arhitekti su htjeli stvoriti mjesto na kojem možete doživjeti (i oživjeti) povijest.

 

Kao inspiracija poslužili su arheološki pronalasci iz i oko samog Tongerena dok je prostor uređen u skladu s galo-romanskom estetikom koristeći terakota opeke i hrđavu paletu boja.

I ovdje se susrećemo s trodimenzionalnim elementima koje smo kod Mutine već imali prigodu susresti na kolekciji Rombini.

 

 

I Urquiola s Celosijom, ali i Bourolleci s Rombinijem, nastoje pratiti Mutininu umjetničku crtu i stvoriti nove obrasce interpretacije i aplikacije keramike.

Trodimenzionalni elementi u Bacchusu su korišteni uz zidove, ali su i kombinirani kako bi se stvorila serija oblih struktura koje daju intimnost prostoru za sjedenje, a koji je razmješten po cijeloj prostoriji.

A što je zapravo Celosia i koja je njezina priča? Što li je ovoga puta inspiriralo i motiviralo Urquiolu?

 

Mutina Celosia sažima novi pristup proizvodnom procesu.

Taj proces oslanja se na stvaranje nesavršenih i opipljivih elemenata koji dolaze od zemlje, čovjek je svojom rukom dirao te elemente, a definirani su i protokom vremena.

Krovne pločice, opeke, šuplje opeke i zidne pregrade su nedovršene, nestrukturirane i reinterpretirane na novi način zadržavajući vezu s tradicijom što je daju stari obrti i ručni rad.

Estetski posebni i iznimno funkcionalni dizajnerski elementi Celosije napravljeni su u veličini 20,5 x 26,5 x 10 cm.

 

Prikladni su za unutarnje i/li vanjske prostore, bilo komercijalne bilo stambene.

Kolekcijom zapravo istražujemo dvodimenzionalni prostor uobičajan za zidne obloge i prevodimo ga u eksperiment s trodimenzionalnim opekama.

Oblici i kompozicije imaju i poveznicu s rimskim sustavom brojeva dok poredak elemenata čini dinamičan i jedinstven dizajn.

Istražujemo, eksperimentiramo, apliciramo. S Mutinom kreiramo umjetnost u prostoru.

preuzmite katalog Mutina Celosia

 

*foto: Evenbleed, preuzeto s www.mutina.it